Sopran i barokna violistkinja Ana Torbica, alumni Fakulteta umetnosti, dobitnica je prestižne 51. godišnje nagrade UMUS-a za najbolјeg mladog umetnika u predhodnoj 2020. godini.  Čestitamo!

Nagrade UMUSA dodelјene su i Pavlu Aksentijeviću za životno delo i pijanistkinji Maji Rajković za najuspešniji koncert u 2020. godini. Jedinstvena i retka Nagrada UMUS-a dodelјuje se svake godine, ove godine 51. put. Sastoji se od diplome i novčanog dela koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, dok mladi umetnik pored diplome dobija solistički koncert u velikoj sali Kolarčeve zadužbine u organizaciji UMUS-a. Koncert će se održati, u okviru 143. Kolarčeve godišnjice, 14. novembra 2021. godine sa početkom u 11 časova. Na koncertu će nastupiti uz pratnju članova njenog matičnog ansambla “New Trinity Baroque” sa kojim će izvesti vokalne i instrumentalne kompozicije istorijsko-informisane prakse od renesanse do baroka, od kojih su neke kompozicije posebno transkripovane i posvećene ovoj umetnici.

 

“Brojne aktivnosti mlade violistkinje i soprana Ane Torbice u zemlјi i inostranstvu naišle su na odobravanje i lep odziv u muzičkoj javnosti i dodelom ove nagrade UMUS se sa zadovolјstvom pridružuje dalјim podsticajima za razvoj barokne muzike u Srbiji” – Ljubiša Jovanović.

Ana Torbica stekla je master diplomu na odseku za istorijsku interpretaciju kao Christopher Hogwood Scholar na Kralјevskoj akademiji za muziku u Londonu, kao i LRAM diplomu za profesora i postala prvi kvalifikovani barokni violista u Srbiji. Stipendista je nekoliko ekstraordinarnih stipendija tokom svojih studija, medju kojima je i fondacija Macfarlane Walker Trust koja joj je podarila baroknu violu Jana Pawlikowskog – najbolјeg graditelјa baroknih viola na svetu. Ana profesionalno nastupa na Balkanu, u Evropi i u Americi i razvija vezu izmedju istočne i zapadne muzičke tradicije nastupajući sa ansamblima, orkestrima i diregentima na svetskom glasu u svetu barokne muzike, a u Srbiji ima status samostalnog umetnika od 2018. godine.

Comments are closed.