Od 3.do 5.maja 2024. god održano je 12. Međunarodno takmičenje solo pevača “Lav Mirski” u organizaciji AUK-Odsjeka za glazbnu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu, Osijek, Hrvatska. Takmičenje se kontinuirano održava od 2013. god. i okuplja najbolje pevače iz Hrvatske i inostranstva.  Ove godine su nastupili pevači iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Madjarske, Severne Makedonije, Crne Gore, Nemačke, Austrije, Češke, Kine i Južne  Koreje. Takmičari su nastupili u ukupno sedam kategorija i dve podkategorije, od kojih su četiri bile organizovane prema godištu takmičara , dve prema muzičkom  žanru – opera ili mjuzikl i jedna kategorija koja je bila namenjena ansamblima.

 

Takmičari su program pripremili prema strogo propisanim propozicijama koje podrazumevaju stilski raznolik i zahtevan repertoar.

Nastupe mladih pevača ocenjivao je međunarodni ocenjivački žiri sastavljen od istaknutih vokalnih umetnika:

▪️ Ivanka Boljkovac (nacionalna prvakinja Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu)

▪️ Katarina Simonović-Ivanković (redovni profesor na Katedri za solo pevanje na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu, Srbija)

▪️ Balazs Kocsar (umetnički direktor i dirigent Mađarske nacionalne opere u Budimpešti, profesor na Fakultetu za muziku i vizualne umetnosti u Pečuhu, Mađarska)

▪️ Terezija Kusanović (docent na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Hrvatska)

▪️ dr. Christian Bester (Oklahoma State University, Sjedinjene Američke Države)

▪️ Maja Đokić (Muzička škola dr. Vojislav Vučković u Beogradu, Srbija)

▪️ Ladislav Vrgoč (direktor Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku)

▪️ dr. Berislav Jerković (redovni profesor i Pročelnik Odsjeka za glazbenu umjetnost na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, predsjednik stručnog žirija i umjetnički ravnatelj natjecanja Lav Mirski).

Comments are closed.