Koncert Kamernog orkestra “Concertante” Fakulteta umetnosti u Nišu pod dirigentskom palicom prof. dr Milene Injac povodom proslave Dana Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu u organizaciji Fakulteta umetnosti i Srpske akademije nauka i umetnosti, Ogranka SANU u Nišu biće održan u utorak 3. decembra 2019. godine sa početkom u 20 sati u Koncertno-izložbenom prostoru FU, Knjaževačka 2a. Na koncertu pod nazivom “Majstori klasike i rokokoa kroz muzička rivalstva: Salieri, Mozart, Haydn, Monn” kao solisti nastupiće Dilbag Tokay, violončelo i Emine Serdaroglu, klavir iz Turske kao i Wolfgang sekstet iz Niša u sastavu prof. mr Anđela Danković – flauta, prof. mr Ana Veličković-Igić – flauta, doc. Andrija Minčić – klarinet, mas. Saška Stojanov-Krstić – viola i Đorđe Hartl, student IV godine udaralјki u klasi prof. Borisa Bunjca.

 

Kamerni orkestar Concertante Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu postoji od osnivanja Fakulteta umetnosti u Nišu i radi u okviru predmeta Orkestar, kao gudački sastav. Prvi celovečernji koncert održao je 2004. godine, na Dan studenata Univerziteta u Nišu. Orkestar Concertante je ostvario i gostovanja u zemlјi: Niš (Naissus guitar festival i NIMUS), Leskovac, Aleksinac, Kragujevac, Beograd, i u  inostranstvu,  na festivalima: u Katerini, Grčka (2009), La Mortella Festivalu, Iskija u Italiji, po pozivu Fondacije Vilijem Volton, i održao dva koncerta na letnjem festivalu u Sorentu (2010) i na 5. Euroorkestar festivalu u Moskvi, Rusija, gde su bili laureat festivala, a članovi orkestra i dirigent Milena Injac nastupili su i kao deo Internacionalnog orkestra festivala. Na osnovu selekcije poslatih audio i video snimaka, Kamerni orkestar Concertante odabran je da bude učesnik Bolјšoj Festivala na Mokroj Gori u Drvengradu (2014), pod umetničkim vođstvom reditelјa Emira Kusturice. Od 2002. do 2006. godine, asistent dirigenta bio je prof. mr Zoran Stanisavlјević, a dirigent Kamernog orkestra Concertante je prof. mr Milena Injac.

 

Milena Injac (1969), redovni profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu, doktorirala je Dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu u klasi prof. emeritus Darinke Matić-Marović. U više navrata se usavršavala kod Salvadora Mas Konde (Španija) na masterklasu u Beču, kao i Jorme Panule i Petera Etvoša u Sombateju u Mađarskoj.  Osvojila je prvu nagradu na 3. Internacionalnom festivalu „Svet muzike” u Italiji,  dirigujući kamernim sastavom Niškog simfonijskog orkestra. Nastupala je sa Beogradskom filharmonijom, Operom Narodnog pozorišta u Beogradu, Simfonijskim orkestrom RTS, Umetničkim ansalmblom Ministarstva odbrane Republike Srbije „Stanislav Binički”, Niškim simfonijskim orkestrom, orkestrom i horom Sofijske filharmonije  i drugim brojnim simfonijskim orkestrima u okruženju. Milena Injac je bila dirigent Internacionalnog simfonijskog orkestra 29. FIOJ  Internacionalnog Festivala Orkestara u Mursiji, Španija 2010. godine i dirigent Internacionalnog orkestra na Euroorkestar festivalu u Moskvi, aprila 2012. godine. Gostovala je kao dirigent po pozivu sa orkestrima u Montevideu, Paisanduu, Urugvaj, San Salvadoru, El Salvador, London,  Velika Britanija, Madridu, Mursiji, Alikanteu, Agilasu, Kartageni (Španija), Firenci, Rimu, Sorentu, Iskiji (Italija), Sofiji, Vidinu, Šumenu (Bugarska), Sarajevu (BiH), Skoplјu, Ohridu (Makedonija), Karlstadu (Švedska), Beču, Gracu (Austrija), Podgorici, Nikšiću (Crna Gora), Katarini, Atini, Kardici (Grčka). Umetnički je rukovodilac i dirigent scenskih izvođenja operete J. Štrausa: Slepi miš i opere Đ. Rosinija Sevilјski berberin, u okviru projekta Obnova operske scene u Nišu. Opereta Slepi miš je izvedena kao gostujuća predstava u sezoni 2013. u Narodnom pozorištu u Beogradu.

 

Prof. dr Dilbağ Tokay  je doktorirala violončelo na konzervatorijumu Mimar Sinan Univerziteta u Istanbulu u klasi Resite Erzine. Sarađivala je sa uglednim čelistima poput M. Khomitzera, N. Ullnera, F. Bertholda, A. Rudina i održala je brojne koncerte i master klase u Švedskoj, Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Belgiji, Kipru, Bugarskoj, Pakistanu, Sirija, Indiji, Srbiji, Kirgiziji i Brazilu. Bila je članica žirija na međunarodnim takmičenjima u Bugarskoj, Italiji i Turskoj. Sa Emine Serdaroglu, kao čelo-klavir duo, snimila je album „Turska muzika za violončelo i klavir“ u  izdanju diskografske kuće NAKSOS,koji je dobio nagradu Donizetti Classical Music Award, 2016. godine kao album godine. Tokay je višestruko nagradjivana kao profesor državnom konzervatorijumu Mimar Sinan Univerziteta u Istanbulu.

 

Prof. dr Emine Serdaroglu diplomirala je na Univerzitetu Illinois Vesleian (SAD) sa izuzetnim ocenama u klasi prof. Marka Hansena. Magistrirala je na Univerzitetu u Teksasu u Austinu sa Villiamom Raceom i doktorirala muzikologiju na konzervatorijumu Mimar Sinan Univerziteta u Istanbulu, Turska. Serdaroglu je imala priliku da sarađuje sa pijanistima među kojima su Andrei Diev, Rita Sloan, Lala Margulis, Igor Kipnis i Ratko Delorko. Redovno održava resitalske nastupe i učešća na festivalima u Turskoj, SAD-u, Nemačkoj i Švedskoj. Sa čelistkinjom Dilbağ Tokay, nastupa kao duo, koncertirajući u Turskoj, Švedskoj, Srbiji, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Belgiji, Kipru, Bugarskoj, Indiji i Brazilu. U izdanju diskografske kuće NAKSOS objavile su album pod nazivom „Turska muzika za violončelo i klavir“, koji je dobio prestižnu nagradu Donizetti Classical Music Awards, 2016. godine. Emine Serdaroglu je redovni profesor na Univerzitetu Bogazici u Istanbulu, Turska.

 

Wolfgang sekstet je oformlјen na ideju prof. dr Milene Injac u cilјu afirmacije Mocartove muzike u drugačijem svetlu od uobičajenog. Ovo je njihov premijerni nastup, u sastavu: prof. mr Anđela Danković, flauta, Fakultet umetnosti u Nišu, prof. mr Ana Veličković-Igić, flauta, Fakultet umetnosti u Nišu, doc. Andrija Minčić, klarinet, Fakultet imetnosti u Nišu, mas. Saška Stojanov-Krstić, zamenik vođe viola Niškog simfonijskog orkestra, Đorđe Hartl, student 4.godine udaralјki u klasi prof. Borisa Bunjca, Fakultet umetnosti u Nišu.

Comments are closed.