Prof. mr Perica Donkov, redovni profesor na Fakultetu umetnosti, učesnik je trećeg po redu Niškog salona koji je svečano otvoren u četvrtak 15. novembra 2018. u 19 sati u Oficirskom domu u Nišu i trajaće do 10. decembra 2018.

Niški salon: 12/2, izložba dvanaestoro umetnika po izboru dva selektora najmlađa je godišnja manifestacija koju organizuje Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu.

Selektori ovogodišnjeg Niškog salona: 12/2 su Bojana Burić, dugogodiši kustos galerije Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i Olivera Vukotić, kutos Udruženja likovnih umetnika Srbije.

U autorskoj koncepciji Bojane Burić zasuplјena su dela šestoro umetnika različitih generacija i to Dragoslava Kneževića, Perice Donkova, Nemanje Lađića, Mariele Cvetić, Milene Putnik i Nine Todorović. Kako Bojana Burić u obrazloženju navodi: „Razlog izbora baš ovih umetnika nije u nihovoj usamlјenosti u opredelјenju za bavlјenje i interpretacijama gradskih pejsaža, veduta, spolјne ili unutrašnje arhitekture, već u njihovom posebnom diskursu i optici prema fenomenu Grada i ličnog spolјnog ili unutarnjeg prostora, a pre svega, dosegnutim kvalitetom umetničkog izraza.“.

Milica Antonijević, Vukašin Milović, Miodrag Mlađović, Miroslav Lazović, Ervin Ćatović i Goran Čpajak su umetnici čiji su radovi objedinjeni izborom Olivere Vukotić. Prema njenim rečima: „Za ovu priliku izabrana su slikarska i vajarska ostvarenja umetnika koji su u stvaralačkom zenitu a čiji radovi poseduju visok vrednosno-estetski domet. Nјihov zajednički imenitelј, pored već apostrofiranih atributa, je da su okrenuti biću slike/skulpture a da ih utisci iz spolјašnjeg sveta interesuju do stepena koji im omogućava da to iskustvo primene u izgradnji dela.“.

Kroz različit odnos prema svetu i poziciji umetnika u njemu, kao i drugačiji stav u odnosu na umetnički zadatak i delo, dve ovogodišnje selekcije Niškog salona ne odslikavaju samo opštu disperzivnost savremenog umetničkog delovanja, već i dve prepoznatlјive orijentacije na domaćoj umetničkoj sceni.

Comments are closed.