Red. prof. mr Perica Donkov dobitnik je “Politikine” nagrade za najbolјu izložbu u 2019. godini, za izložbu “Slepa vera”, održanu u Kući legata u Beogradu protekle jeseni. Žiri su činili istoričari umetnosti Ljilјana Ćinkul, Gordana Dobrić, Una Popović, Saša Janjić (predsednik) i urednica Kulturnog dodatka “Politike” Marija Đorđević, a jednoglasno je odlučio o dobitniku.

 

Ističući da je prof. Donkov jedan od najizrazitijih slikara neoenformela u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, profesor Fakulteta umetnosti u Nišu, koji godinama radi predano i energično, stvarajući u kontinuitetu konsekventan opus, žiri “Politikine” nagrade naveo je u obrazloženju da se u kontekstu njegovih dela prepoznaje svest o ugroženosti pojedinca, o egzistencijalnoj teskobi savremenog čoveka, o otuđenju, destrukciji i opštoj nesigurnosti.

 

Prof. Donkov je na izložbi “Slepa vera”, održanoj u oktobru 2019. u Kući legata, predstavio ciklus slika nastalih od 2016. godine do 2019. godine, razvrstanih u ambijentalne celine pod nazivima Slepa vera, Gluva soba, Ravnanje glave, Postupak za tetoviranje vlastitog tkiva i Soba s pogledom. Svaki segment sadržao je centralnu sliku monumentalnog formata koja je u organizaciji prostora delovala ikonostasno, stvarajući prostor moguće sakralnosti, svojevrsno sveto mesto umetnikovog univerzuma sa kojeg je moguće stvoriti uslove za stvarno živlјenje u ne tako gostolјubivom okruženju. Prema rečima prof. Donkova, na semantičkom nivou to je dalјa razrada slike kao skloništa, bekstva od patologije vremena i sunovrata svih vrednosti, te njegovo oslobađanje od privida kojim smo okruženi.

 

Prof. Donkov je 77. dobitnik “Politikine” nagrade za najbolјu izložbu održanu u prethodnoj godini. Među dobitnicima Politikine nagrade su i Mileta Prodanović (2017), Zdravko Joksimović (2016), umetnički par Doplgenger – Isidora Ilić i Boško Prostran (2015), Balint Sombati (2014),  Čedomir Vasić (2013), Bilјana Đurđević (2012), Nikola Džafo (2011), Bojan Bem (2010), Marija Dragojlović i Dragolјub Raša Todosijević (2009), Anica Vučetić (2008), Predrag Nešković (2007), Bora Ilјovski (2006), Vladimir Perić (2005), Aleksandar Rafajlović (2004), Goranka Matić (2003)… Među ranijim dobitnicima su i Dušan Otašević, Ljubica Cuca Sokić, Milovan DeStil Marković…

 

Izvor seecult

Comments are closed.