Samostalna izložba crteža i skulptura „Enigma“ dr um. Beate Kotecke, red. Profesora Pedagoško umetničkog fakulteta u Kališu, Univerziteta „Adam Mickijevič“ iz Poznanja, Poljska biće otvorena 29. novembra 2023. godine u 18,00 časova, u Koncertno izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti u Nišu.

Prof. Kotecka će nakon otvaranja izložbe održati prezentaciju projekta „Touch-see-feel“ sa početkom u 18,30 časova.

O svom radu autorka kaže:

 „Moji radovi su uglavnom nastali od plastike i drugih veštačkih materijala.  Koristim epoksid smole u ​​kombinaciji sa staklenim vlaknima i punilima.  Koristim i grnčariju.  Ponekad eksperimentišem kombinujući obe tehnike. Organsko-nadrealno skulptura je moj kreativni domen.  Kao vajar uglavnom istražujem živu, organsku prirodu.  Moj primarni cilj je da napravim skulpturu, a ne da citiram prirodu.  Želim da se posmatra i doživi kao jedinica podjednake vrednosti drugim živim organizmima.  Nepravolinijski oblici i fragmentirane površine su osnovne odlike mog stvaralačkog metoda.  Koristim dekonstrukciju, što treba shvatiti ne kao uništenje ili haos, već kao kreativno, ponovno sastavljanje izabranih komponenti.  Reč je o fragmentarnom izostavljanju površina i otkrivanju unutrašnje konstrukcije, čime se iskazuju formalno privlačni i nadrealno bogati kvaliteti vezivanja spoljašnjeg prostora za unutrašnjost skulpture.  Ovo dekonstruktivno otkrivanje utiče na skalu i hijerarhiju svetlo-tamnih sukoba, čime se menjaju obrisi skulpture pri njenoj rotaciji oko ose.  Izloženost unutrašnje konstrukcije čini da forma gubi svoju uobičajenost i “lepotu”.  Školjke mojih skulptura nemaju ekvivalenata u stvarnom svetu.  Njihova unutrašnjost je geometrijski logična – konstrukcija koja je ispunjena delovima, ugušćivanjem i naborima. Želim da među njima uspostavim matematički poredak, kao na primer zlatni presek.“

 

Projekat „Dodirni-vidi-oseti“

U didaktičko-umetničkom projektu učestvuju studenti Univerziteta „Adam Mickijevič“ iz Poznanja, Poljske, Univerziteta Beira u Kovilji, Portugalija, Jordanskog Univerziteta Amanu, Jordan, Univerziteta Nahda u Egiptu i Univerziteta u Nišu.

Dr um. Beata Kotecka je autor projekta koji zasniva na ideji:

„Vidimo se, čujemo, ali ne možemo da se rukujemo ili fizički osetimo međusobno prisustvo.  Međutim, zahvaljujući umetnosti, umetničkoj formi, možemo da pokušamo da prevaziđemo ova ograničenja i, uprkos fizičkoj udaljenosti, prenesemo nešto važno ili nevažno, ponudimo deo našeg prisustva…“

 

Dr. um Betata Kotecka je završila diplomske i postdiplomske studije na Univerzitetu „Adam Mickievič“ u Poznanju, na Pedagoško-umetničkom fakultetu u u Kališu.
Doktorirala je 2007. godine vajarstvo na Akademiji umetnosti Jan Matejko u Krakovu, Poljska pod mentorstvom prof. Andžeja Joca.
Izabrana je u zvanje redovnog profesora 2020. godine na Akademiji umetnosti Jan Matejko u Krakovu, Poljska, u oblasti vajarstva i oblasti nauka o umetnostima: vizuelne umetnosti i restauracija umetničkih dela, specijalnost: skulptura.
Radi na Pedagoško-umetničkom fakultetu u Kališu, Univerzitet „Adama Mickijevič“ u Poznanju, Poljska

Samostalne izložbe (izbor):
2022 Deconstruction and surrealism II, Museu de Lanifícios University of Beira Interior, Covilha, Portugalia;
2022 Deconstruction and surrealism, „Transversal” Gallery of Art, Faculty Bella Artes, Univesity Sevilla, Spain;
2019 Deconstruction and surrealism in my sculptures body of work, Jan Matejko Academy of Art, Cracow, Poland;
2018 Surreal-organic sculpture, Art Gallery at Educational & Artistic Faculty of Educational University, Cracow, Poland;
2016 Surreal-organic sculpture, Erfurt Theater Art Gallery, Erfurt, Germany;
2013 Sculpture – Creation of artistic personality in process, Tyzenhaus Modern Art Gallery, Grodno, Belarus;
2011 Sculpture, Art Gallery „Na Jatkach”, Wrocław, Poland;
2009 Sculpture, BWA Modern Art Gallery in Kalisz, Poland;
2008 Sculpture, Art Gallery „Ground Floor” Władysław Strzemiński Academy of Art., Łódź, Poland;
2008 Pabianice and surreal-organic sculpture, City Museum in Pabianice, Poland;
2007 Sculpture, Jan Matejko Academy of Art, Cracow, Poland;

Nagrade:
2021 A-cumulations – Kalisz Biennial of Art, Jan Tarasin Gallery of Art, Kalisz, Poland, Audience award for sculpture;
2013 Salon Art-Expo, international art exhibition, Hautmont, France, Audience award for photography;   

Comments are closed.