Mozaici studentkinja Departmana za likovne umetnosti Kristine Jovanović, Sofije Kovačević, Vanje Radojičić i Jovane Đurić, nastali pod mentorstvom doc. Maje Đurović u okviru predmeta Zidno slikarstvo, izloženi su na međunarodnoj manifestaciji “Beogradski festival mozaika” koja se održava u Kući legata (Knez Mihailova 46) u periodu od 18. januara do 9. februara 2022. godine.

Pored mozaika “Ravnodušnost predaje” Kristine Jovanović, “Grm” Sofije Kovačević, “Pejzaž” Vanje Radojičić i “Autoportret” Jovane Đurić, prikazano je preko 100 dela 84 autora iz Srbije, Austrije i Bugarske.

Beogradski festival mozaika osnovan je kao međunarodna manifestacija sa namerom da istakne pre svega značaj mozaika kao savremene likovne slikarske tehnike; da prikaže sve bitne tokove u savremenom mozaičkom izrazu; kao i da predstavi najznačajnija mozaička ostvarenja na tekućoj umetničkoj sceni. Proistekao iz autorskog projekta Petra Vujoševića – izložbe  Mozaik malog formata  koja je ustanovlјena 2006. godine u Beogradu, a koja se održava tradicionalno već punih deset godina, prvi Beogradski festival mozaika je ustanovlјen u Beogradu 2016. godine.

Festival je ustanovlјen sa idejom da promoviše istinske umetničke domete mozaičkog izraza, nasuprot profanisanju i industrijalizaciji mozaika,  koji zatomlјuju smisao bavlјenja mozaikom,  svodeći ga na puku tehnologiju i formalizam.

Comments are closed.