25.12.2022.god. Koncert studenata Katedre za solo pevanje FU u Nišu (Nikola Stamenković III god., Lazar Lazarević IV god., Nena Đurić IV god. iz klase mr Katarine Simonović Ivanković, vanr. prof, i Milana Andrašević III god., Katarina Mihailović IV god. iz klase mr Saše Arsenkova, doc.) –  galerija “Kuća Đure Jakšića”

 

26.12.2022.god. Koncert profesora FU u Nišu (mr Katarina Simonović Ivanković, vanr. prof. sopran, i mr Saša Arsenkov, doc. tenor) – galerija “Kuća Đure Jakšića”

 

Projekat “SUSRETI AKADEMIJA ” održan je u periodu od 25.do 27.12 2022. god. u Kragujevcu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, na inicijativu prof. mr Vojislava Spasića i organizaciji udruženja: ” “Prestonica”, “Telok” i udruženja “Arhangeli” iz Kragujevca.

Susretanje Umetničkih Akademija, Fakulteta Muzičke Umetnosti, Univerziteta iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Severne Makedonije, Crne Gore i Slovenije, otpočeo je sastankom (okruglim stolom) u Rektoratu Univerziteta u Kragujevcu, gde su se rektoru Kragujevačkog Univerziteta prof. dr Nenadu Filipoviću, red. prof.  predstavili svi profesori. Prvi projekat ovakvog tipa u našem regionu je uspešno realizovan. Projekat je imao za cilj da napravi saradnju sa visoko-obrazovnim institucijama sa prostora bivše Jugoslavije kao i profesora i studenata sa istih.

Razmotrene su mogućnosti o pokretanju različitih inicijativa i napretka u ovoj oblasti kao i ostvarivanje međusobne saradnje.

U sklopu ovog projekta su profesori mr Saša Arsenkov, mr Katarina Simonović Ivanković, dr Berislav Jerković, dr Milica Stojadinović, dr Senka Nedeljković i mr Vojislav Spasić održali majstorske kurseve kao i niz koncerata i okrugli sto u kojem su učestvovali i studenti Muzičkih Akademija i sopran Anastasija Holc. Tema okruglog stola je bila “Predstavljanje i saradnja solo pevača”. Pored predavanja i koncerata Kragujevačkoj publici je predstavljena knjiga etnomuzikologa mr Trajčeta Malinova.

Majstorske kurseve i koncerte su pratili klavirski saradnici mr Petar Marković i Boško Stojadinović. Svi koncerti i kursevi su bili održani u Galeriji “Kuća Đure Jakšića”.

Comments are closed.