U četvrtak 17. septembra 2020. u 17h uživo na Fejsbuk stranici Studentskog kulturnog centra kao i stranici Fakulteta umetnosti u Nišu vebinar na temu “Improvizacija u horskoj muzici i njen uticaj na sposobnost pevača” održaće dirigent, oboista, vokalni trener Joanna Piech-Sławecka, profesor na Univerzitetu Adama Mickiewicza u Poznanju, Polјska. Ovim predavanjem nastavlјa se ciklus vebinara za studente iz oblasti audio-vizuelnih umetnosti pod nazivom “Umetnost nema granica” u organizaciji Studentskog kulturnog centra Niš u saradnji sa Fakultetom umetnosti u Nišu.

 

Dr Joanna Piech-Słavecka – dirigent, horovođa, oboista, logoped, vokalnitrener. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Bidgošću: obou u klasi prof. K. Vroniževskog i horsko dirigovanje kod profesora J. Staneckog (stipendija ministra kulture i počasna diploma). Učestvovala je na dirigentskom master klasu Fridera Berniusa i majstorskom kursu barokne oboe kod profesora Franka de Bruina. Postdiplomske studije oboe završila je kod prof. M. Kožorovskog i Dirigovanja u klasi profesora B. Błonskog i R. Handkea. Interesovanje za vokalnog trenera proširila je na postdiplomskim studijama logopedije.

Od 2002. godine sarađuje sa kamernim horom Univerziteta A. Mickievič u Poznanju (2003-2013 – kao asistent dirigenta prof. K. Židžiša). Trenutno je pomoćni dirigent ansambla i docent na WP-A UAM u Kališu, gde drži časove dirigovanja. Bila je pomoćnik dirigenta Polјskog nacionalnog omladinskog hora u projektima sa Vernerom Fafom, Anješkom Frankov-Želazni, Rodžerom Triceom i Marcinom Vavrukom 2015. i 2016. godine.

Koncertira sa kamernim muzičarima u Polјskoj i inostranstvu, i to: u Litvaniji, Engleskoj, Irskoj, Španiji, Francuskoj, Bugarskoj, Australiji, Ekvadoru, Peruu, Boliviji, Argentini, Nemačkoj, Južnoj Koreji, SAD. Pod njenom upravom, univerzitetski kamerni hor Adam Mickievič osvojio je drugo mesto u kategoriji mešovitih horova na Balkan Folk Festu u Bugarskoj 2012. godine. Učestvovala je u pripremi raznih umetničkih projekata: premijera i predstava, kao što su: „Stradanje po Sv. Jovanu“ J.S. Baha i „Stradanje po Sv. Mateju“ sa M. Sompolinskim, „Missa Tango“ od M.Palmerija, „Misa S. Moniuška”, „Arion” Z. Kozieja sa polјskim kamernim orkestrom “Amadeus” pod dirigentskom palicom A. Ducžmala, “Missa Flamenca” sa Pakom Penom, finale festivala na Malti 2011. godine, zajedno sa grupom “La Furadels Baus” u Los Nodies. Među realizovanim horskim projektima ima koncerata sa improvizovanom muzikom, jevrejskom, ciganskom, šanti, džezom, pesmama Kabarea Starszych Panów, klasičnom starom i savremenom muzikom. Godine 2017. postaje i muzički asistent i vokalni trener za predstavu „Himna do milјa“ Marte Gornicke u Polјskom pozorištu u Poznanju.

Učestvovala je u snimanjima vokalne i vokalno-instrumentalne muzike, uklјučujući arhivske snimke za Polјski radio (Kamerni hor Univerziteta Adam Mickievič i Kamerni orkestar Amadeus Polјskog radija), snimke sa Evom Bem, Stanislavom Soikom, Sebastianom Karpiel Bułeckom, Elzbietom Tovarnickom, Małgorzatom Valevskom, Bogdanom Hołevskim.

Zamenik je direktora Međunarodnog festivala univerzitetskih horova „Universitas Cantat“ na Univerzitetu Adam Mickievič i predsednik Udruženja prijatelјa Kamernog hora Univerziteta Adam Mickievič u Poznanju.

Comments are closed.